Een weg
De vraag “Wat is Aikido?” is niet zomaar te beantwoorden, Aikido kan op veel manieren beoefend worden. Het is een weg, een pad dat je gaat, het gaat niet zozeer om het eindresultaat maar om de ontwikkeling die je doormaakt op de weg.
Een belangrijk onderdeel van de weg is samen bewegen met een partner die ook zin heeft om verder te komen. Samen met elkaar zoeken naar betere manieren om conflicten te kunnen hanteren. In de training kun je elkaar bevragen en testen. In het begin ben je vooral bezig met het leren van de technische aspecten. De biomechanica van de beweging. Maar naarmate je verder komt gaan andere aspecten een rol spelen, zo wordt timing van groot belang, maar je ontwikkelt ook een gevoel voor presentie. Door elkaar te bevragen en binnen de vorm de grenzen op te zoeken ontwikkel je steeds meer gevoel voor de verschillende technieken en principes.
Geschiedenis
Aikido is een Japanse krijgskunst ontstaan in het begin van de twintigste eeuw en is ontwikkeld door Morihei Ueshiba. Na een tijd lang getraind te hebben bij diverse leraren en verschillende krijgskunsten te hebben beoefend heeft hij een systeem ontwikkeld waarbij geen kracht nodig is om de tegenstander weg te werpen of te controleren en waarbij het in eerste instantie niet de bedoeling is om de tegenstander te beschadigen. Via zijn leerlingen is Aikido verspreid over de wereld en wordt het nu in veel landen en op vele manieren beoefend.
Omgaan met blokkades
Aikido betekent vrij vertaald “de weg om in harmonie te komen met Ki”. Het woord Ki, letterlijk vertaald “levensenergie”, heeft een uitgebreide betekenis. Het behelst onder andere de natuur en de medemens. Ki wordt wel vergeleken met water, water dat stroomt. Als we uitgaan van dat concept dan willen we blokkades voorkomen. Blokkades doen zich vaak voor in het dagelijks leven en in het trainen op de mat. Hoe je omgaat met die blokkades en vrij kan blijven bewegen is een essentieel onderdeel van de training in aikido.
Aikido is defensief, echter niet in de absolute zin. De beoefenaar neemt het initiatief om de situatie onder controle te krijgen. Dat houdt in dat je niet afwacht tot er iets gebeurd, soms beweeg je al voordat de ander iets heeft gedaan.
Verbeteren
Bij Aikido Friesland staat het jezelf verbeteren voorop. Dat betekent continu blijven leren en grenzen blijven verleggen, niet zozeer fysiek maar vooral mentaal. Hoe verder je komt hoe subtieler de technieken worden. In principe gebruik je in Aikido geen kracht, maar om zover te komen moet je wel hard werken! Een laatste punt waar we ons bewust van zijn, er is niet één waarheid, wat je leert is niet in steen gebeiteld. Iedereen beoefent en ervaart Aikido op zijn of haar eigen manier. En zo hoort het wat ons betreft ook te zijn.
Bond
Aikido Friesland is lid van de Dutch Aikikai Foundation (DAF), onderdeel van Aikido Nederland. De DAF onder leiding van Wilko Vriesman Shihan volgt de visie van Christian Tissier Shihan. Deze visie gaat uit van de mogelijkheid om vrij te bewegen. De nadruk ligt op het bewegen van het lichaam, laag staan en de positie van de voeten, niet op het aanzetten van klemmen of het hard werpen van de partner. Doordat we deel uitmaken van de DAF staan we niet alleen, we hebben een connectie naar vergevorderde leraren die zichzelf ook nog steeds ontwikkelen. Bovendien biedt dit de mogelijkheid om regelmatig met andere mensen te trainen op stages.